HİJYEN BELGESİ
Hijyen eğitimlerini başta işyeri yemekhaneleri, restoranlar ve diğer benzeri gıda hizmetlerinin sunulduğu yerler olmak üzere, konaklama hizmeti veren, gıda üretimi yapan işyerleri ve insan bedenine temasın söz konusu olduğu temizlik hizmetlerinin verildiği iş yerlerinde çalışanlarının almaları gerekmektedir.
24/04/1930 tarihinde yayınlanan 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 127. maddesine dayanılarak hazırlanan Hijyen Eğitimi Yönetmeliği 5 Temmuz 2013 tarihinde yürürlüğe girmiş olup, bu kapsamda aşağıda belirtilen faaliyet alanlarında istihdam eden çalışanların eğitim alması gerekmektedir.
Bu kapsamda kişisel hijyen eğitimi, besin hijyeni, fiziki koşullar ve araç-gereç hijyen konuları işlenerek ortam hijyeniyle, hijyen tanımı yapılarak temizlikle hijyen arasındaki farkları açıklayarak farkındalık yaratıp potansiyel bulaşıcı hastalıklardan korunma yollarını öğretmektir. Hijyenik ortam sağlama koşullarıyla birlikte ortaya çıkacak olan sağlık sorunları hakkında bilgi edinilmektedir. Gıda sektörü içersin de restaurant hijyen eğitimi, kuaför hijyen eğitimi, otel hijyen eğitimi, mutfakta hijyen eğitimi, hamamlarda hijyen eğitimi, dövmecilerde hijyen eğitimi, kasaplarda hijyen eğitimi, kantin ve marketlerde hijyen eğitimi, sular ile doğal mineralli suların üretimini yapan iş yerlerinin hijyen eğitimi, piercing yapılan yerlerde hijyen eğitimi, masaj ve güzellik salonlarında hijyen eğitimi, temizlik hizmetlerinin verildiği iş yerlerinde hijyen eğitimi alması zorunlu iş kollarıdır. Bununla birlikte kişinin şahsi hijyen eğitimi de verilerek, deri hijyeni, saç hijyeni, el hijyeni, tırnak hijyeni, beden hijyen koşullarının nasıl sağlanacağı da hijyen eğitimi kapsamında öğretilmektedir.
Eğitim alması gereken iş kolları için
tıklayınız